Redaktör på Fönsterexperter
1. Upprätta en specifikation
Till att börja med behöver du upprätta en specifikation som tydligt beskriver ditt val av fönsterram, glas och glasets egenskaper. Du behöver även mäta dina gamla fönster så att du kan ange storleken på de fönster som du ska byta till. Information om fönster kan du hitta på Internet eller så kan du anlita en fönsterkonsult som hjälper dig att besiktiga dina gamla fönster och ge dig förslag på vilka fönster du bör välja.
Denna information kan du även få kostnadsfritt av de företag som erbjuder dig en offert för ditt fönsterbyte, då de kommer ut och besiktigar dina fönster innan de lämnar en offert.
Då är det andra regler som gäller - läs mer i vår artikel
Fönsterbyte för bostadsrättsföreningar
2. Val av fönsterramar
Det finns idag flera olika fönsterramar att välja mellan. Om du väljer ett PVC fönster får du en fönsterram som inte kräver något framtida underhåll. PVC-ramar kan även designas så att de smälter in väl med fasadens utseende. Väljer du istället en träram får du vara beredd på att du kommer att bli tvungen att underhålla fönstren med jämna mellanrum, men träfönster ger ett mer genuint utseende och kan vara fördelaktigt på äldre hus. En PVC-ram är billigare än en träram i inköp och över tid blir en PVC ram än billigare då du slipper kostnaderna för framtida underhåll.
Se vår jämförelse över olika fönstertyper "Ska man välja trä-, PVC eller aluminiumfönster?"
3. Val av glas
Detta är ett viktigt val eftersom fönsterglas har olika egenskaper som påverkar fastighetens isolering, energiförbrukning och ljudisolering. Du kan välja om du vill ha 2-glas, vilket är standard idag, eller om du vill satsa på 3-glas, vilket ger ytterligare energibesparingar men också bättre ljudisolering. Du kan också välja att lägga film på fönstren för att minska solinstrålningen under sommaren och öka värmeupptagningen under vintern.
Läs mer i vår artikel "Vad är skillnaden på tvåglasfönster och treglasfönster?"


4. Begär in offerter
När du har bestämt dig för vilka fönster du vill byta till, kan du begära in offerter från fönstermontörer. För att få en så rättvisande och korrekt offert som möjligt kommer en fönsterkonsult att besiktiga dina gamla fönster, mäta upp storleken på dessa och lyssna på dina önskemål om fönsterram och glas. Vid detta besök har du möjlighet att få råd och tips kring ditt fönsterbyte och val av fönster.
Nu är det bra förhandlingsläge!
Funderar ni på att byta fönster? I år, 2025, är många svenskar restriktiva med sina utgifter på grund av rådande lågkonjunktur. Har ni ekonomin att byta fönster är det ett extra bra läge att ta in offerter och förhandla priser.
5. Använda en offerttjänst
När du själv letar upp och begär in offerter från lokala företag behöver du också själv kontrollera företagen så att de är seriösa och uppfyller de krav som ställs på en fönstermontör. Om du istället väljer att använda en offerttjänst som fönsterexperter.se, har företagen redan kontrollerats. När du använder vår tjänst, kan du vara säker på att de fönsterföretag som du kommer i kontakt med har F-skatt, yrkesutbildade hantverkare, en stabil ekonomi och lämnar garantier. Det innebär att du kan vara trygg med de företag som lämnar offerter genom vår offerttjänst.
Fönsterexperter erbjuder dig kostnadsfritt en fönsteroffert från upp till fem stycken kontrollerade företag på din ort, utan kostnad eller några förpliktelser. Jämför offerter från fönsterföretag redan idag genom att klicka här: Offertförfrågan.
6. Jämför offerter
När du har begärt in offerter från flera fönsterföretag, exempelvis genom offerttjänsten fönsterexperter.se, kan du sedan enkelt jämföra offerter. Du bör granska de olika företagens leveransvillkor, garantier och avtalsvillkor. Självklart ska du också jämföra priser så att du kan hitta den mest prisvärda lösningen för ditt fönsterbyte.
7. ROT-avdrag
Som privatperson bör du också kontrollera med de företag som lämnar offert om de accepterar att göra ROT-avdrag redan på fakturan. ROT-avdraget innebär att du kan få 30 % avdrag på företagets arbetskostnader för fönsterbytet, upp till maximalt 50 000 kronor. För att kunna använda ROT-avdrag behöver du äga fastigheten, vara 18 år eller äldre och ha betalat in minst motsvarande belopp i skatt.
8. Skriv avtal
När du har jämfört offerter och hittat det fönsterföretag som bäst uppfyller dina krav och önskemål är det viktigt att ni skriver ett avtal. Avtalet ska stipulera vad som ingår i priset, leveranstider, garantiåtaganden och även vilket totalpris som du ska betala.
9. Betalning av fönsterbytet
Efter att fönsterbytet är utfört och godkänt av dig som beställare, enligt avtalet, ska du erhålla en faktura på arbetet. Kontrollera att eventuellt ROT-avdrag är avdraget på fakturan. Du ska inte betala innan arbetet är slutfört om det inte finns en överenskommelse att du exempelvis själv står för inköp av fönster.
10. Garantiåtaganden
Efter att arbetet är slutfört ska du erhålla garantier på det utförda arbetet som gör det möjligt för dig att få fel som upptäcks senare avhjälpta kostnadsfritt under garantitiden. Som privatperson är du även skyddad av konsumentskyddslagen som gäller i 10 år efter utfört arbete.